Промо оферти с до 25% отстъпки за почивка на море в Каваците

Вид транспорт: Собствен транспорт
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Дестинация: Каваците, България
Дати: от 01.06.2020 до 31.10.2020
Цена от: 52.00 лв.

Изберете хотели за резервация по програмата

За Каваците

Каваците е местност с едноименен къмпинг в Бургаска област, на 3 км южно от Созопол с просторен и некаменист плаж, който граничи с гора. Името й произхожда от думата „кавак“, която на турски език означава "топола". Наречена е така заради тополите в района.

Заливът „Каваците“ се намира на 3 километра южно от стария град на Созопол, затворен между носовете Христос и Св. Агалина. Използван е за пристанище още в древността от полиса Аполония заради защитеността си от северозападните ветрове благодарение на нос „Св. Месия“ и нос „Св. Агалина“. На дъното на залива са открити останки от кораби, сечива, накити, каменни, оловни и железни котви и керамични съдове които свидетелстват за икономическата активност на региона по това време.
На нос Христос има малък параклис, построен върху развалините на средновековна църква.
В северната част на залива още през античността са каптирани два извора, чиято вода по водопроводи от глинени тръби се отвеждала в Аполония.
На Каваците е открита цистерна с дълбочина 6 м., изградена през втората половина на 4 в. или началото на 3 в. пр. Хр.

По брега на залива се простира един от най-хубавите плажове по Южното българско Черноморие.

Комплекс „Каваците” е предпочитан заради тишината и ситния пясък, има добре изградена леглова база, множество фамилни вили и хотели. Работещ е и къмпинг "Каваците", в който могат да се настанят около 60 каравани, има място за 200 палатки. Там расте красивото цвете пясъчна лилия, за което е заграден защитен резерват.

Пясъчните дюни в местност Каваците са обявени за защитена територия от категорията „природна забележителност“ през 1985 г.

Оферта № П1022
Снимка: Artak Petrosyanhttps://unsplash.com
Открий как да пътуваш спокойно и уверено
Снимка: ben whitehttps://unsplash.com
Остани с Business Travel за пътуванията, които те вдъхновяват