Новини

„Matějské pouti“ - Панаирът на Свети Матей
Запазената 420 – годишна традиция на Чехия
20 Февруари 2020
|
3 прочита
×
Панаирът на Св. Матей е известна чешка традиция, която според историци е започнала през далечната 1595 г. Местните хора почитат светеца на 24 февруари, с което бележат началото на пролетните празници.

Първоначално празникът се организирал само в квартал Ханспаулка, Прага, като в последствие добива известност и постепенно започва да се разширява и да заема по-голяма територия от града заради атракциите, които се предлагат.

Панаирът включва около 130 атракции, част от които са къщи на ужасите, воден свят, разнообразие от въртележки и увеселителни влакчета. Разнообразието от атракции го прави подходящ както за малки, така и за големи. Участници в панаира са чехи, холандци и представители на други европейски страни.

Тази година панаирът ще се проведе от 22 февруари до 13 април на изложбената площ в квартал Виставище, Прага.
Ако сте решили да го посетите, може да комбинирате предстоя си в Прага с някоя от нашите програми, които ще намерите ТУК.
Защо да изберем Бари, Пулия като дестинация за лятната си почивка?
Бари – „токът на ботуша“, където кафето се пие късо и на екс, а улиците са като излезли от филм с висящите простори и стари моторчета.
13 Февруари 2020
|
4 прочита
×
Градът е разделен на четири части: две модерни пристанища, стара и нова част на града. Или накратко - предлага за всекиго по нещо.

В старата част на Бари се намират главните му забележителности: норманският замък „Свево“, катедралата „Св. Сабин“ и църквата „Св. Николай“, в която се съхраняват мощите на светеца,  покровител на Бари.

В новата част на града пък можете да откриете много магазини на познати италиански и световни марки, цветни градини с палми и маслинови дръвчета и широки булеварди.

Двете части на Бари са свързани чрез крайбрежната му ивица – „Lungomare“. Ивицата преминава и през единствения плаж на града, като по цялото й протежение са разположени беседки и пейки за отдих, а най-голямата атракция е 55 – метровото панорамно колело с 28 кабинки.

Ако пък имате неутолим приключенски дух, то може да го утолите в околните градчета. Лече (наричан още „Флоренция на Пулия“), белият град - Остуни, градът в скалите – Матера и Алберобело са само част от съкровищата на Пулия, които очакват да бъдат намерени от своите посетители.

Можете да откриете нашите подбрани оферти ТУК.
Легенди за Свети Валентин
Защо празника на влюбените носи името на Свети Валентин и кой е той всъщност?
06 Февруари 2020
|
7 прочита
×
Една от легендите гласи, че император Клавдий II забранил на войниците си да се женят, за да бъдат по-жертвоготовни и емоционално неангажирани със семейства, които да ги чакат у дома. Свещеникът Валентин обаче се противопоставил на този закон и тайно венчавал влюбените. Поради тази причина той бил заловен и екзекутиран на 14 февруари по заповед на императора.

Друга легенда разказва за младия лечител Валентин, който притежавал чудодейни способности и именно заради тях и заради вярата си бил осъден на смърт и хвърлен в тъмница. В затвора Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя, в която се влюбил. Преди да го екзекутират той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: "Твой Валентин".

Ако все още нямате идея какво да подарите на своята половинка, то може да разгледате нашите романтични предложения.
Снимка: Artak Petrosyanhttps://unsplash.com
Открий как да пътуваш спокойно и уверено
Снимка: ben whitehttps://unsplash.com
Остани с Business Travel за пътуванията, които те вдъхновяват